Shoppen voor grotere maten

Iedereen die een maatje boven de standaard maat zit, weet dat het wat moeilijk kan zijn om kleding te vinden. Dan spreken we natuurlijk wel over leuke, hippe kleding. Dit is al moeilijk genoeg. Zoek je kleding in een grote maat wat ook nog eens op een ecologisch duurzame manier is gemaakt? Dan kan er eindeloos gezocht worden, zonder dat er iets wordt gevonden. Het is vreemd dat mensen met een grote maat niet even lekker kunnen shoppen zoals mensen met een kleinere maat. Maar waarom is dit eigenlijk?

Grote maat

Wat onder een grote maat, of plussize, valt, verschilt per winkel. Steeds vaker duiken er winkels en kledingverkopers op die kleren vanaf maat 40 al plussize noemen, terwijl dit eigenlijk gewoon een large is. Eerst vielen maten vanaf maat 44, dus XXL, pas onder plussize. Deze verschuiving komt door het idee dat winkels óf standaard maten verkopen óf grote maten. Natuurlijk hoeft dit niet. Een winkel zou moeten cateren voor iedereen, het maakt niet uit welke maat zij hebben. Toch zijn er genoeg winkels waarvan het aanbod vanaf maat 40, een large, sterk vermindert. Het hebben van een grotere maat betekent niet meteen dat iemand ongezond is. Zolang het BMI nog gezond is, is er niets aan de hand.

Dit is een interessant fenomeen, want er is genoeg vraag naar leuke, stijlvolle kleren in grotere maten. Sterker nog, de gemiddelde Nederlandse vrouw heeft een maat 42. Dit betekent dat het grootste gedeelte van Nederlandse vrouwen onder plussize vallen! En toch is er een echt gat in de markt. Waarom?

De opgegeven redenen

De redenen waarom de maten die in de winkels gezien worden niet overheen komen met de maten die op straat worden gezien, kunnen verschillen. Er kan zeker een argument worden gedaan over de maatschappij waarin wij leven. Het hebben van een platte buik en zo min mogelijk vet is het doel om naar streven. Natuurlijk is dit niet zo. Het is al eerder gezegd, maar het hebben van een beetje vet is compleet normaal en niks om je voor te schamen. Al zou de kledingindustrie dit wel oproepen.

Andere redenen die gegeven worden, zijn dat het moeilijker is om voor grotere maten kleren te maken. Kleinere, meer standaard maten hebben hetzelfde figuur, in grote lijnen. Wanneer er wordt gekeken naar mensen die iets groter zijn, is de pasvorm anders. Patronen horen dus iets aangepast te worden, maar dit is anders voor iedereen. Dit gecombineerd met het feit dat het meer stof nodig is, zorgt dat het maken van kleding in grotere maten duurder is om te doen. Je mag zelf bedenken of dit een goede reden is om voor een groot deel van de mensheid geen passende kleren te maken.

Shoppen voor grote maten

Maar wat gaan we doen zolang het nog niet de norm is voor winkels om kleding in grotere maten te maken? Websites zoals Meyer Mode hebben kleren in grotere maten, alles van een comfort broek dames tot pyjama dames grote maten. Zo kan er wel nog stijlvolle kleding gekocht worden, voor een betaalbare prijs.

Er kan gekeken worden naar het maken van eigen kleding. Zo kan ervan uit gegaan worden dat het altijd leuk is, maar ook lekker zit. Voor iedereen die hier niet zo geïnteresseerd in is, kan de kleding door iemand anders gemaakt worden. Dit kan natuurlijk wel wat duur uitvallen, wat niet fantastisch is.

De beste manier om te kunnen shoppen voor grote maten, al is het pas in de toekomst mogelijk waarschijnlijk, is om jezelf te laten horen. Houd bedrijven en winkels aansprakelijk voor het feit dat zij geen enkel stuk kleding hebben in jouw maat. Als genoeg mensen dit doen, dan zou de memo toch over moeten komen…

Geef een reactie