Ik wil graag duurzaam leven, jij toch ook?

Tegenwoordig staat milieu steeds meer centraal in de wereld. Steeds meer mensen worden vegetarisch of vegan en proberen zo veel mogelijk duurzame spullen te kopen. Ook ik wil proberen duurzamer te gaan leven. De natuur is namelijk veel te mooi om te verpesten! Dit heb ik tijdens mijn vele reizen in levenden lijve ervaren. Want hoe verdrietig zou het zijn als het Great Barrier Reef straks compleet verdwenen is? En hoe risicovol is het als verschillende diersoorten uitsterven? Lees dus snel verder om te weten hoe je duurzamer kunt leven.

Duurzame kleding

Een eerste, misschien vanzelfsprekende, keuze die je kunt maken is om duurzame kleding te kopen. Grote ketens zoals H&M en Zara zijn veel in de media geweest door slechte arbeidsomstandigheden voor hun werknemers en massaproductie. Geen wonder dat deze kleding zo goedkoop is, maar milieubewust is het zeker niet. Als alternatief kan je dus duurzame kleding aanschaffen. Deze kleding is vaak wel duurder dan de koopjes van de grote ketens, maar is wel van beter kwaliteit. Je helpt dus het milieu én je hebt kleding die langer mee gaat (wat ook weer beter is voor het milieu). Een WIN-WIN situatie kan je dit dus zeker wel noemen!

In huis

Ook in en om mijn huis probeer ik duurzamere keuzes te maken. Ik heb bijvoorbeeld bij de bouw en inrichting voor mijn huis gekozen voor duurzamere materialen zoals multiplex. Als je een beetje online onderzoek doet naar verschillende materialen is het heel makkelijk om te vinden welke milieubewuster zijn. Daarnaast heb ik op mijn dakterras veel bloemen geplant. Dit is goed voor insecten en voornamelijk bijen. De bijen zijn namelijk aan het uitsterven, wat een groot risico is voor de natuur! Ook zijn er nog veel meer andere keuzes die je kunt maken met betrekking tot je huis zoals bijvoorbeeld goede isolatie. Als er minder warmte verdwijnt hoef je namelijk je huis minder te verwarmen in de winter en dat bespaart energie.

Dagelijks leven

Tot slot kan je in je dagelijks leven veel keuzes maken die beter zijn voor het milieu. De meest vanzelfsprekende is minder vlees eten. Er zijn genoeg lekkere vleesvervangers die je kunt gebruiken zoals kikkererwten of falafel. Vegan zijn is voor veel mensen te ingewikkeld, maar ook met minder of geen vlees eten draag je al goed je steentje bij. Daarnaast kan je ook afval scheiden in plastic, papier en rest. Sommige gebieden hebben nog geen aparte containers hiervoor, maar hier wordt door veel gemeenten hard aan gewerkt. Ook zijn er talloze kleine dingetjes die je kun doen om het milieu te beïnvloeden. Denk aan korter douchen, geen airco aanzetten in de zomer, pas wassen als je een hele trommel kunt vullen enzovoort, enzovoort…

Geef een reactie